info@dierenasiel-leiestreek.be

tel. 056 75 59 19

info@dierenasiel-leiestreek.be

tel. 056 75 59 19

Diensten

Verloren dieren een tijdelijke verzorging geven

Dagelijks worden er gemiddeld een 4-tal verloren dieren binnengebracht door de politiediensten van de aangesloten gemeenten : Kortrijk, Heule, Bissegem, Rollegem, Bellegem, Kooigem, Aalbeke, Avelgem, Spiere, Helkijn, Zwevegem, Moen, Heestert, Otegem, Sint-Denijs, Waregem (en deelgemeentes) en Anzegem (en deelgemeent) Harebeke, Deerlijk en Wielsbeke. Gevonden dieren kunnen enkel worden afgegeven mits toestemming van de politiezone.
Ongeveer 1/3 van deze dieren wordt door hun eigenaar terug opgehaald, de rest wordt door ons in een nieuw gezin geplaatst.

Afgestande dieren opnemen en een nieuwe thuis bezorgen

Er zijn verschillende redenen waarom sommigen hun huisdier bij ons achterlaten. Meestal ligt de schuld evenwel niet bij het dier. Voor deze dieren proberen wij zo spoedig mogelijk een nieuwe, goede thuis te vinden. Voor het afstaan van een dier gelieve op voorhand een afspraak te maken.

Inbeslaggenomen dieren verzorgen

Inbeslaggenomen dieren kunnen bij ons tijdelijk worden verzorgd tot ze worden vrijgegeven. Meestal worden ze dan ook door ons in een nieuw gezin geplaatst.

Opsporing van verloren/gevonden dieren

Eén van de belangrijkste taken bestaat erin de gevonden dieren zo spoedig mogelijk bij hun eigenaar terug te brengen. Meldingen worden bij ons méér dan 1 jaar opgevolgd. Geregeld worden die meldingen uitgewisseld met andere dierenasielen, politie en rijkswacht. Via deze Web-site kan U trouwens de foto's van de gevonden dieren raadplegen.

Samenwerking met andere dierenopvangcentra

Bij ons kunt U met alle soorten dieren terecht. Voor konijnen, cavia's en andere knaagdieren wordt een nieuwe thuis gezocht. Voor paarden, geiten, schapen, ... hebben wij een weide ter beschikking. Vogels, slangen en andere (ook uitheemse) dieren worden overgebracht naar gespecialiseerde centra.

Informatie verschaffen aan de jeugd

Een bezoek brengen aan het dierenasiel, het verzorgen van en wandelen met de honden kan door scholen en verenigingen worden aangevraagd. Wandelen met de honden kan men in de namiddag van 14 tot 17.30 uur en vanaf de leeftijd van 16 jaar.

Dierenartsbegeleiding

Al onze honden worden gevaccineerd, ontwormd en gechipt. Indien een bij ons geadopteerd dier binnen de 10 dagen na adoptie ziek wordt, kan het terug binnengebracht worden en wordt het op onze kosten door onze dierenarts verzorgd.

Begeleiden van nieuwe eigenaar

Voor al onze dieren proberen wij de meest geschikte eigenaar te vinden. Wij staan klaar voor verdere inlichtingen en soms brengen wij ook een bezoekje thuis.

Pleegouder-programma

Dit plan geeft de mogelijkheid aan bepaalde dieren (puppies, kittens en oudere dieren) speciale zorgen en begeleiding te geven in een pleeggezin. Vrijwilligers nemen dan de verzwakte dieren mee naar huis om onder leiding van de pleegouder-verantwoordelijke het dier er weer bovenop te helpen.

Toilettage

Vrijwillige hondentrimmers toiletteren onze dieren. Ieder dier dat getrimd is, vindt binnen enkele dagen een nieuwe thuis. Wij hebben tevens een trimmer in dienst waar U terecht kunt voor verdere toilettage van uw huisdier.

Dierenbescherming

Voor de meeste van de klachten werkt het dierenasiel samen met andere dierenbeschermingsorganisaties maar vooral met de verschillende politiediensten uit de streek. In ernstige gevallen van mishandeling worden de dieren afgehaald en door ons verzorgd. Zo zorgden we de laatste jaren voor de opvang van de inbeslaggenomen dieren van verscheidene grote kwekerijen. Al deze dieren werden door ons in een nieuw gezin geplaatst.

Soms onderschept het dierenasiel honden die te oud worden om mee te kweken en door kwekerijen verkocht worden aan labo's. Deze dieren bezorgen wij dan een goede oude dag.

;