info@dierenasiel-leiestreek.be

tel. 056 75 59 19

info@dierenasiel-leiestreek.be

tel. 056 75 59 19

Algemene werking

De v.z.w. "Dierenasiel der Leiestreek" is opgericht op 10 oktober 1979. In oktober 1990 kreeg de vereniging een nieuw bestuur.

Het dierenasiel vangt jaarlijks zo'n 2000-tal verloren,achtergelaten en verwaarloosde dieren op. De werking is voornamelijk afhankelijk van steunende leden, giften, legaten, sponsoring en vrijwilligers

Dagelijks wordt het asiel gereinigd, gedesinfecteerd en gerund door 2 vaste gediplomeerde werknemers samen met veel vrijwilligers. Daarnaast zijn er dagelijks nog een 8-tal vrijwilligers actief, 2 chauffeurs die 24/24 dieren ophalen en onze vrijwillige wandelaars die onze dieren zoveel mogelijk meenemen.

Daarnaast is er onder leiding van onze voorzitter een grote groep vrijwilligers actief die jaarlijks heel wat activiteiten op touw zetten.

”vzw Dierenasiel de Leistreek” heeft als doel een opvangcentrum voor alle soorten dieren te zijn, dat wil zeggen dat alle dieren die onze hulp nodig hebben die bij ons kunnen krijgen.

Ook al zijn we van oorsprong (1979) een echt honden- en kattenasiel, al enige jaren vangen we allerhande dieren op en plaatsen die eventueel door naar gespecialiseerde opvangcentra in binnen- en buitenland.

Zo hebben we reeds allerhande vogels opgevangen, inheems en uitheems. 

  

Verblijven er soms allerlei reptielen (slangen, leguanen, kameleons, schildpadden) in ons asiel.

  

En zitten er met regelmaat ook allerlei landbouwhuisdieren.

Ook vinden we dat een dier moet passen in de specifieke gezinssituatie, anders is het dier, maar ook het adoptiegezin, er uiteindelijk niet bij gebaat. We zijn dus geen ‘(kringloop)winkel’ voor dieren., maar stellen (bijzonder hoge) eisen stellen aan potentiële adoptanten, zeker als het gaat om dieren met een bijzondere voorgrond. Wij zijn van mening dat een dier recht heeft op een volwaardige plaats binnen het gezin en daar ‘oud kan en mag worden’. 
We zijn daarbij van mening dat alle dieren recht hebben op een goed tehuis ook al kan het een tijdje duren voordat we de juiste persoon of het gezin gevonden hebben. Soms betekend dit dat sommige dieren langere tijd bij ons in het asiel verblijven, speciaal daarvoor zijn we enige jaren geleden begonnen met Steun een Stakker. Hierbij kan u ons ondersteunen om ook deze dieren uiteindelijk een goed tehuis te geven.

Wij voelen als vzw de verantwoordelijkheid om zorg te dragen dat het dier, dat (tijdelijk) bij ons verblijft, de plaats krijgt die het verdient!

Het kan dus gebeuren dat we daarbij van mening verschillen met de (potentiële) adoptant. Toch denken we na al die jaren al enige kennis en ervaring te hebben met dieren en hun specifieke gezinscontext. Dat niet iedereen daar hetzelfde overdenkt, bewijst het feit dat we onze voorzorgsmaatregelen hebben moeten treffen.
Een voordeel van zo’n vervelende situatie is vormen van agressie alleen maar bewijzen dat we de juiste keuze hebben gemaakt en dat het beter is geen dier bij zo’n persoon of gezin te plaatsen.

Naast de reguliere functie van een dierenasiel van opvang van achtergelaten en/of loslopende dieren uit de regio willen we ook actief dieren hulp aanbieden waarvan het leven wat minder prettig begonnen is. Zo weten we regelmatig de ‘hand te leggen’ op dieren uit (illegale) kwekerijen. 

        

;